Universal Mechanism of Creating Cosmic Magnetic Field

Z. Yoshida (Graduate School of Frontier Sciences)
in collaboration with S.M. Mahajan (University of Texas at Austin)

The universe is filled with "vortexes" (such as galaxies, accretion disks, stars and planetary systems, etc.) that clump and wind-up with magnetic fields. Strikingly absent in this rich narrative of growth and evolution of the cosmic systems, is a satisfactory "universal" mechanism that could have generated the original seed magnetic field. Exploiting the space-time distortion inherent in relativistic dynamics, we have unearthed just the mechanism that, by breaking the topological constraint forbidding the emergence of magnetic fields (vortexes), allows "general vorticities" --naturally coupled vortexes of matter motion and magnetic fields-- to be created in an ideal fluid. The newly postulated relativistic mechanism, arising from the interaction between the inhomogeneous flow fields and inhomogeneous entropy, may be an attractive universal solution to the origin problem.
The present theory will provide a new perspective on the general notion of VORTICITY ---a singular and universal phenomenon, ranging from science to society.  For example, creation of angular momentum, phase singularity, or any kind of "circulation" will be connected to distortion of space-time.
The main result will be published as
S.M. Mahajan and Z. Yoshida; Twisting space-time: Relativistic origin of seed magnetic field and vorticity, Phys. Rev. Lett. 105, 095005 (2010).
** Selected as an Editor's Suggestion; also highlighted at
For related topics, the reader is referred to
Z. Yoshida et al., Magnetospheric vortex formation: self-organized confinement of charged particles, Phys. Rev. Lett. 104, 235004 (2010).

Relativistic generation of magnetic field/vorticity. The magnitude of generalized (unified) magnetic field /vorticity is plotted on an isobaric surface of expanding flow.

To the top of this page